Over Brugge

Brugge: historische stad met uniek erfgoed

Brugge is enig in zijn soort: een historische stad met heel wat cultureel erfgoed, aangename winkelstraten en een gezellig stadscentrum. In de 19de eeuw kende Brugge een hernieuwde belangstelling: de neogotiek veroverde de stad. Veel gebouwen werden verfraaid en hersteld in neogotische stijl. De reien, de geschiedenis, de archeologische vondsten, maar ook de winkelstraten lokken dagelijks heel wat mensen naar deze stad. Geniet ten volle van uw verblijf en boek een kamer in Hotel Central, met uitzicht op de Grote Markt!

In 2015 telde Brugge bijna 8 miljoen bezoekers. Zowel dagtoeristen als verblijfstoeristen vonden hun weg naar één van de mooiste steden in West-Europa. Het toerisme in Brugge kent vandaag een blijvende groei.

Het autoverkeer wordt zo veel mogelijk uit het centrum van de stad geweerd. De snelheidsbeperkingen (30 km per uur), een ambitieus lussenplan, veel eenrichtingsverkeer (twee richtingen voor fietsers) en randparkings moeten van Brugge een aangename wandel- en winkelstad maken. U kunt de stad verkennen te voet, per fiets, per paardenkoets, met City-Tourbusjes of met bootjes op de reien.

Breng zeker een bezoek aan de website van Brugge ter voorbereiding van uw bezoek!

Cultuur en ontspanning

De belangrijkste winkelstraten in de binnenstad zijn de twee straten die ’t Zand met de Grote Markt verbinden: de Noordzandstraat, die verder de Geldmuntstraat heet, en de Zuidzandstraat, verder de Steenstraat. Tussen deze twee assen in ligt ter hoogte van de kathedraal het winkelcentrum Zilverpand. Andere winkelstraten in het centrum zijn de Smedenstraat, de Sint-Amandsstraat, de Vlamingstraat/Sint-Jorisstraat, de Philipstockstraat, het Simon Stevinplein, de Grote Markt, de Wollestraat, de Langestraat/Hoogstraat, de Ezelstraat/Sint-Jakobsstraat, de Academiestraat, Gentpoortstraat en de Katelijnestraat/ Mariastraat. Verder zijn er nog de winkelgalerijen Ter Steeghere aan de Burg en De Gouden Boom in de Hallestraat. Meer info: www.visitbruges.be/n/winkelen of www.shoppingbrugge.be

In de theaterzaal van de Biekorf, die beschikt over een in- en uitklapbare tribune met 224 zitplaatsen, vinden concerten en vaak kleinschalige en eerder experimentele producties van zowel theater, muziektheater als dans plaats. De zaal bevindt zich in het Biekorfcomplex, waarin onder andere ook de hoofdstadsbibliotheek gelegen is. In het Concertgebouw, een moderne cultuurtempel gebouwd naar aanleiding van Brugge 2002 - Culturele Hoofdstad van Europa, bevinden zich onder andere een grote concertzaal, die beschikt over zo’n 1300 zitplaatsen, en een kamermuziekzaal, die plaats biedt aan 320 man. Dankzij het architecturaal vernuft - de hele constructie rust a.h.w. op immense veren - biedt het gebouw een uitstekende akoestiek.

Theaterzaal De Dijk is een gepaste locatie voor eerder toegankelijke producties die een groot publiek aanspreken, maar door de aard van de voorstelling toch een kleinere zaal vereisen. De Dijk beschikt over een 250-tal zitplaatsen. De kleine theater- en concertzaal De Werf neemt in de Belgische jazzwereld een vooraanstaande plaats in; jaarlijks passeren er vele topnamen de revue. Daarnaast brengt De Werf ieder jaar zowel een tiental eigen theaterproducties als gastvoorstellingen en is er ruime aandacht voor kindertheater. Het jongerencentrum Het Entrepot beschikt over een grote en een kleine zaal die beide regelmatig worden gebruikt voor (rock)concerten. Daarnaast vindt er vaak ook (jong) theater- en danswerk plaats. De Joseph Ryelandtzaal is een concertzaal die zich in de kerk van het voormalige kloostercomplex van de Theresianen bevindt. Er kunnen zowel klassieke als andere concerten gehouden worden.

In de Magdalenazaal worden vaak op jongeren gerichte evenementen, zoals rock- en popconcerten, georganiseerd, met grote optredens naast kleinere clubevenementen, en regelmatig ook theater- en danswerk. De zaal heeft een uitrolbare tribune en voorziet in een 400-tal zitplaatsen en circa 1000 staanplaatsen. Voor clubconcerten kan de zaal verkleind worden. Het is onder meer één van de vaste locaties van muziekcentrum Cactus. De Stadsschouwburg, die geldt als één van de best bewaarde stadstheaters in Europa, doet vooral dienst als platform voor nationale en internationale topproducties. De zaal biedt plaats aan zo’n 650 man.

Op de website van Cultuurcentrum Brugge vindt u meer info over het culturele aanbod in Brugge.